Magyar Energetika

Hírek

Sikeres az új METÁR tender

2021/1. lapszám | Magyar Energetika |  397 |

Sikeres az új METÁR tender

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv célkitűzéseinek megfelelően a kormány kiemelt célja az olcsó és tiszta energiaellátás biztosítása a magyar családok számára. A 2020 nyarán második alkalommal meghirdetett METÁR-tender kiírására több mint ötszörös volt a túljelentkezés, a pályázók 2145 GWh-ra igényeltek támogatást. A beérkező ajánlatok közül 36 pályázat nyert, összesen 343 GWh-ra osztottak ki támogatást.

Amint ismeretes a METÁR-rendszer a megújuló energiaforrások felhasználásával történő hazai villamosenergia-termelés sarokköve, amelynek keretében a kormány második alkalommal biztosít jelentős forrásokat működési támogatásra.

A nyertes projektek pályázói a kiírásban meghatározott 26,70 Ft/kWh támogatási korlátnál lényegesen – közel felével – alacsonyabb ajánlati árakat adtak. A kis támogatási kategóriában (1 MW alatti erőművek) az átlagos nyertes ajánlati ár 22,35 Ft/kWh, míg a nagy támogatási kategóriában (1–50 MW közötti erőművek) 17,22 Ft/kWh volt. A második METÁR tender nyertesei 15 éven át évente összesen 75 millió forintos támogatást igényeltek a projektek megvalósításához.

A pályázatok bontását követően 252 pályázatot értékeltek ki részletesen. Közülük 32 pályázatot érvénytelennek kellett nyilvánítani. A pályázatok sorrendjét az alábbi szempontok felsorolás szerinti sorrendben történő alkalmazása alapján állapították meg:

  1. ajánlati ár (az alacsonyabb ár a kedvezőbb)
  2. tervezett telephely barnamezős jellege (a barnamezős a kedvezőbb)
  3. névleges teljesítőképesség (a nagyobb a kedvezőbb)
  4. benyújtás időpontja (a korábbi a kedvezőbb)

Összesen 30 „kis” és 6 „nagy” kategóriájú pályázatot nyilvánítottak nyertesnek, amelyek együtt 25, illetve 185 MW névleges teljesítményt vállaltak. Összesen 342,7 GWh-ra (40, illetve 302,7 GWh) osztottak ki támogatást, mindazonáltal a 75 millió forintos keretösszegből csak a „kis” kategóriájú projektek részesülnek.

A jövő év közepéig további négy METÁR-tender meghirdetése várható, az új felhívásokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal félévenként teheti közzé, alkalmanként 300–500 GWh közötti megújuló energiamennyiség támogatására.

Források

2021/1. lapszám | Magyar Energetika |  397 |

Hírek