Magyar Energetika

FöldgázHírekVillamos energia

A földgáz- és a villamosenergia-piac helyzetéről

2021/4. lapszám | Magyar Energetika |  206 |

A földgáz- és a villamosenergia-piac helyzetéről

Az európai gázárak meredek emelkedését a kereslet erőteljes élénkülése és a vártnál szűkebb kínálat, valamint számos, időjárással kapcsolatos tényező együttesen eredményezte. Ezek közé tartozik a különösen hideg és hosszú fűtési szezon tavaly télen Európában, és a szélenergia szokásosnál alacsonyabb rendelkezésre állása az elmúlt hetekben.

Az európai árak a globális gázpiac szélesebb körű dinamikáját is tükrözik. 2021 első negyedévében Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában kifejezetten hideg volt az időjárás. Ezeket Ázsiában hőhullámok és különböző régiókban, köztük Brazíliában aszályok követték. Ezek a fejlemények hozzájárultak a gáz iránti kereslet emelkedéséhez. Ázsiában a gázkereslet egész évben erős maradt, elsősorban Kínában, de Japánban és Koreában is. A kínálati oldalon ugyanakkor a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése világszerte a vártnál alacsonyabb volt a nem tervezett üzemszünetek és késések sorozata, valamint a 2020. évben elmaradt karbantartások pótlása miatt.

„A globális földgázárak közelmúltbeli emelkedését több tényező okozta, helytelen és félrevezető lenne a tiszta energiára való átállásra hárítani a felelősséget ezért” – nyilatkozta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

nehézségekkel szembesülhet a nem tervezett üzemszünetek és az erősödő lehűlések miatt, különösen, ha azok a tél végén jelentkeznek. A gáztárolók töltöttségi szintje Európában jóval az ötéves átlag alatt van, de nem sokkal alacsonyabb a korábbi, 2017-ben mért ötéves mélyponthoz képest.

A rendelkezésre álló információk alapján Oroszország teljesíti az európai partnereivel fennálló hosszú távú szerződéseiben foglalt kötelezettségeit, ugyanakkor az Európába irányuló orosz gázexport csökkent a 2019-es szinthez képest. Az IEA megítélése szerint Oroszország többet is tehetne az Európába irányuló gázszállítás növelése és annak biztosítása érdekében, hogy a tárolók megfelelő szinten legyenek feltöltve a következő téli fűtési szezonra való felkészüléshez. Ez egyben lehetőséget adna Oroszországnak arra is, hogy hangsúlyozza: az ország az európai piac hiteles és megbízható beszállítója.

Az európai villamosenergia-árak az elmúlt hetekben több mint egy évtizedes rekordszintre, és számos piacon 100 EUR/MWh fölé emelkedtek. Németországban és Spanyolországban például a szeptemberi árak a 2019-ben és 2020-ban tapasztalt átlagok háromszorosa-négyszerese körül mozogtak. Ezt az emelkedést az európai gáz-, szén- és a kibocsátási egységárak megugrása okozta. A gázárak erőteljes emelkedése számos európai piacon arra késztette a villamosenergia- szolgáltatókat, hogy a gázról a szénre térjenek át – ez a tendencia még hangsúlyosabb lett volna, ha nem emelkedik a szén-dioxid-kibocsátási egységek ára is az európai piacon.

„A mai helyzet arra hívja fel a kormányok figyelmét – különösen a tiszta energiára való átállás felgyorsításával összefüggésben –, hogy mennyire fontos a biztonságos és megfizethető energiaellátás különösen társadalmaink legkiszolgáltatottabb polgárai számára”, hangsúlyozta Birol. „A jól menedzselt tisztaenergia-átállás nem oka a jelenleg a gáz- és villamosenergia-piacokon érzékelhető problémáknak, hanem sokkal inkább hozzájárulhat a megoldásukhoz.”

A villamosenergia- és gázpiacok közötti kapcsolat egyhamar aligha szűnik meg. A gáztüzelésű erőművek ma is számos régióban fontos eszközei a villamosenergia- piacok szabályozásának. Ahogy a tiszta energiaátmenet előrehalad a nettó nulla kibocsátás felé vezető úton, a globális gázkereslet ugyan valószínűleg csökkenni fog, de továbbra is a villamosenergia- ellátás biztonságának fontos eleme marad. Különösen igaz ez azokra az országokra, ahol a villamosenergia-igény szezonálisan nagy eltéréseket mutat.

Forrás

2021/4. lapszám | Magyar Energetika |  206 |

FöldgázHírekVillamos energia