Magyar Energetika

Az energetika történetéből

Sikeres erőműtervezés és -építés Nagyváradon

2021/4. lapszám | Makai Zoltán |  215 |

Sikeres erőműtervezés és -építés Nagyváradon

Szakmai pályafutásom 1958-ban kezdődött a Nagyváradi Áramszolgáltató Vállalatnál, közismert nevén a Villanytelepen. Az akkori Kőrösök Tartomány fogyasztóit vállalatunk két hőerőművel, egy dízelerőművel és egy vízerőművel látta el. Az erőművek összteljesítménye 15,85 MW volt. Belépésemkor ez a helyi rendszer szigetüzemben működött 50 Hz frekvencián. Teljesítményhiány csak az esti csúcsidőben okozott némelykor problémát, de tervszerű korlátozással mindig sikerült biztosítani a rendszer egyensúlyát.

Az elkövetkező években sikerült megismernem az erőműveket, vállalatunk tevékenységét és engem is megismertek a vállalat dolgozói. Egy évig dolgoztam az üzemirányításban, majd karbantartó művezetőként a nagyváradi hőerőműben és a dízelerőműben. A hőerőműben megismertem két 3000 LE teljesítményű gépegységet, amelyek egy-egy Láng-gőzturbinából és Ganzgenerátorból álltak. Mindkettőt 1939-ben helyezték üzembe és kifogástalanul működtek 1971-ig. Szomorúan szemléltük leszerelésüket és elszállításukat.

Romániában az 1950-es években kezdett kialakulni az országos együttműködő villamosenergia-rendszer. Fokozatosan kapcsolódtak össze az ország különböző régiói; utolsóként a mi tartományunk kapcsolódott be 1960 decemberében. A csatlakozást egy 78 km hosszú, kétáramkörös 110 kV-os, a délbihari Vaskoh és Nagyvárad között épült távvezeték tette lehetővé. Ma úgy mondanánk, én voltam a munkálatok projektmenedzsere. Először 35 kV-on üzemelt a vezeték, a 110 kV-ra való áttérésre 1961. február 16-án került sor. Ezzel új korszak kezdődött el az erőmű és az egész tartomány életében.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Az energetika történetéből