Magyar Energetika

Energiajog

A jövő szabályozási igényei

Az elektromos töltőhálózatok szabályozása Magyarországon

2021/4. lapszám | Biró Zsófia |  397 |

A jövő szabályozási igényei

E rövid írás egy megelőző, az elektromos töltőhálózatok aktuális szabályozási kérdéseit vizsgáló kiterjedt kutatás és tanulmány eredményeit összegzi és mutatja be a hazai rendelkezések fényében kimondottan a Magyar Energetika számára. Célom vele annak értékelése, hogy a hazai szabályozások mennyiben járulnak hozzá az uniós szinten, a European Green Deal-ben és a kapcsolódó szakpolitikákban kitűzött célok eléréséhez, azaz hogyan segíti a szabályozás az elektromos töltőhálózatok elterjedését és milyen lehet a jövő optimális szabályozása az EU-s és hazai célok elérése érdekében.

A módszertan a jelenlegi hazai, valamint kis mértékben az EU-s szabályozás vizsgálatára, a jogszabályi háttér elemzésére épül, a szakpolitikák és nemzetközi kimutatások elemzése mellett, a vonatkozó szakirodalmak vizsgálatával egyetemben, a jogszabályok tartalmi elemeinek csoportosítása mentén.

Az eredményeket tekintve a tanulmány 13 hazai szabályozással kapcsolatos javaslatot fogalmaz meg a jogalkotó, illetve az érintett szervek és hatóságok számára, így a jelen cikk a jelenlegi szabályozás elemzése mellett a jövőre vonatkozó szabályozási javaslatokkal is igyekszik támogatni ezt a fontos területet.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Energiajog